OĞLUŞUMUN GEÇ KALMIŞ DOĞUM GÜNÜ...
Bu sene bir aksiliktir gidiyor doğum günlerimizde.Aslında oğlumun doğum günü 11 Ararlıktı fakat ben hasta oldum ardından oğlum oldu derken bayramın dördüncü günü yapabildik.Oda apar topar oldu bişey anlamadık fazla çeşitte yapamadım ama oğlum çok sevindi.Bu sene doğum günlerimiz rotarlı kardeşiminkide öğle oldu.Neyse vardır bunda da bir hayır değil mi?
Efendim menüde mayonezli patates salatası,futbol topu şeklinde pasta,milföy hamurunda kıymalı börek,lolipop sosisler(sevgili zuhal yalçının sitesinden aldım tarifi),kurabiye çeşitleri ve yaprak sarma vardı malesef börekle sarmaların resimlerini çekemedim oğluşumun yüzünden ama genede güzel bir sofra oldu.İyki doğdun oğlum iyki varsın anneciğim.
İyki doğdun iyki varsın canım kardeşim...
Dün akşam kız kardeşimin doğum gününü kutladık.Aslında 16 kasımdı fakat bir takım aksilikler yüzünden dün akşam kutladık.Bu pasta benim yapmış olduğum ilk şeker hamuru pastası kardeşime yapmak nasip oldu,çok ta beğenildi.Yapımı gerçekten kolay ve zevkli.Püf noktası hamuru dikkatli açmak sadece.İnşallah bu güzel pastaların devamını getireceğim ve sizlerle paylaşacağım.Tekrar doğum günün kutlu olsun canım kardeşim nice güzel ve başarılı yıllar seni bekliyor,İyki doğdun iyki varsın....
Armut Hoşafı
Armut hoşafı batı kardenizin vazgeçilmezlerindendir.Yazın toplanan armutlar güneşte kurutularak kışa güzel bir hazırlık olur.Ben kompostosunu yapacağım zaman akşamdan yıkayıp ıslatıyorum armutları,bu sayede daha çabuk pişiyor.Hem sağlıklı hemde ev yapımı olduğu için keyifle içiyoruz.Afiyetle....
Malzemeler: 2 avuç kurutulmuş armut,1-2 adet karanfil,1 su bardağı toz şeker istenilirse artırılabilir ve su.
Yapılışı: Akşamdan ısladığımız armutlar tencereye alınır ve armutları 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edilir.İyice kaynadıktan sonra şeker ilave edilir.Ocaktan almaya yakın karafiller eklenir.Ilık veya soğuk olarak servis yapalır.Denerseniz şimdiden afiyet olsun..
Sevgilerimle......
Annemden inciler....
Kaşarlı çarliston
Pazar günü sabah kahvaltılarımın çok güzel ve değişik olmasına özen gösteririm.Bu pazar ne yapsan ne yapsam derken aklıma bu geldi.Biberlerin içine kaşar doldurup fırınlamak.Gerçektende güzel oldu.Bazılarınıda kesip içine koydum,ama içine doldurmak daha güzel.Dilerseniz üzerine ketçapda dökebilirsiniz denedik onunda tadı hoş oluyor.Afiyetle....
Kişi sayısı:4
Malzemeler:6-7 adet büyük boy çarliston biber,1 su bardağı rendelenmiş kaşar ve tuz.
Yapılışı: biberleri yıkayıp kurladıktan sonra kaşarları biberlerin içine dolduruyoruz ve
250 derece ısıda pişiriyoruz.10-12 dakika bekledikten sonra fırından çıkarıyoruz servise hazırdır.Afiyet olsun..
Gönderen gülizar 8 yorum
Etiketler: KAHVALTILIKLAR
creme oleli Kemalpaşa
Bu tarifi Ramazanda yapmıştım ama yayınlamak şimdiye nasipmiş.İftar için misafirim gelecekti vakitte kısıtlıydı yemekleri yaptıktan sonra tatlı kaldı.Hazır alma taraftarı değilim ne yapsam ne yapsam derken elime kemal paşa tatlısı geçti dedim bu böyle olmaz biraz değişikler yapayım.Aldım creme oleyi ve kemalpaşayı harika bir tatlı çıktı ortaya Mutfakta zaman geçirmeyi işte bu yüzden çok seviyorum farklı şeyler üretmek ve onların beğenilmesi kadar güzel bişey yok.Sevgilerimle afiyet olsun..
Yine yürekler yandı..
Sevgili arkadaşlar aslında sitemde yalnızca yemek tarifleri olucaktı.Çizgimi hep koruyacaktım fakat şu son olaylar beni o kadar çok üzdü ki anlatamam.Benim dedem ve sizlerin dedeleri yirmi yaşında Çanakkalede bu hainler vatanı sahiplensin diye şehit olmadı.Ayşesini dul bıraktı yavruları yetim kaldı.
KADİR GECESİ...
Arpa şehriye salatası
Arpa şehriye salatası senelerdir yaptığım ve çok beğenilen bir salatamdır.Bayadır aklımdaydı siteme koymak ama bir türlü nasip olmamıştı.İftar sofraları ve özel günler için güzel bir aperatif.Afiyetle.......
Malzemeler; 1 su bardağı arpa şehriye,2 orta boy havuç,2 ortaboy salatalık,1-2 diş sarımsak,yarım demet dereotu ve istenildiği kadar moyonez ve tuz.
Yapılışı; İlk önce arpa şehriye haşlanır ve üzerine soğuk su koyarak bekletilir.Arpa şehriye bekletilirken salatalık ve havuç rendelenir fakat salatalığın suyu sıkılır çünkü salata çok sulu olur.Salatalığın suyunu sıktıktan sonra havuçu,dereotunu,sarımsağı ve moyonezi harmanlayın.
Daha sonra arpa şehriyenin suyunu süzdükten sonra karışıma ilave edip iyice karıştırın ve 2-3 saat kadar dinlendirin.Güzel bir aperatif denerseniz hak vereceksiniz.Afiyetle...
Bir Ramazan Klasiği Revani...
Malzemeler:
3 yumurta,1 su bardağı şeker,1 su bardağı irmik,1 su bardağı sıvıyağ,1 su bardağı yoğurt,2 paket kabartma tozu,2 paket vanilya,2 su bardağı un.
Şerbeti için; 2,5 su bardağı su,2 su bardağı toz şeker,yarım limon.
Üzeri için;hindistan cevizi.
Yapılışı; İlk önce yumurta ve şeker iyice çırpılır, sonra diğer malzemeler aynı kek yapar gibi sırasıyla konularak işleme devam edilir.170 c'lik ısıda 20-25 dk kadar pişirilir.Bu işleme devam ederken bir yandan da şerbeti hazırlayın şerbette kaynadıktan sonra limonu ilave edin ve ılımaya bırakın.İkiside ılık olunca şerbeti revaninin üzerine dökün.İyice şerbeti çektikten sonra üzerini süsleyerek servis edin.Afiyetle...
YALANCI EZO GELİN....
ETLİ GÜVEÇ
UN HELVASI
Kandillerin vazgeçilmezi un helvası,ne güzel kokar kavurdukça ama bi o kadarda zordur.Dün akşam kandil münasebetiyle un helvası yapayım dedim ilk denememdi ama yiyenler çok beyendiler.Meyerse ne zahmetliymiş bu un helvası... kayınvalidemin desteği ile baya güzel oldu.Malüm eski insanlar bu zahmetli işlerle daha haşır neşirdir.Malzemeler çok ekonomik ve az fakat kavurması yorucu,ama ben derim ki yinede deneyin.Bu güzel helvalar ve kandil simitleri sayesinde apartman komşulukları biraz daha gelişiyor bence.Zaten bayramlar,kandiller olmasa komşular,akrabalar birbirini hatırlamayacak.Efendim denerseniz şimdiden afiyet olsun.Saygı ve sevgilerimde tekrar kandiliniz mubarek olsun...
Malzemeler;
1 paket margarin,4-5 su bardağı un,arzuya göre şeker,şekeri eritmek için su
Yapılışı;
İlk önce şekeri bir kaba koyun üzerine ılık su dökün ve ara ara karıştırınki şeker helva kavrulana kadar erisin. Yayvan bir çelik tencerede yağı eritin,daha sonra azar azar un ilave edin.Ayrıca tahta kaşık kullanmanız gerekiyor vede sürekli karıştırmanız(Bu kısım biraz zahmetli).Unun rengi iyice koyulaşınca ocaktan alın.Ben yaklaşık 35-40 dakika kadar kavurdum.Daha sonra eriyen şekeri yavaş yavaş kavrulan una ilave edin ama bu işlem sırasında sürekli karıştırın.Biraz dinlendirdikten sonra servise hazırdır.Afiyetle efendim...
REGAİB KANDİLİ
YAZ ÇORBASI
Yaz çorbası nam-ı diğer ayranlı çorba Anadolu'nun bir çok yöresinde yapılan bir çorba.Yapımı çok kolay bizim yörede yapılmıyor ama keşkek'in malzemeleri var içinde.O yüzden bana pek yabancı gelmedi. Ölçülerini yazmayacağım arzuya ve kişi sayısına göre değişir.Afiyetle efendim..
Malzemeler:
Buğday yarması,Nohut,Mısır,Fasülye,dere otu,yoğurt,tuz ve su.
Yapılışı; yarma,nohut ve fasülye bir gece önceden ıslatılır.Daha sonra hepsi bir arada bir güzel pişirilir,bu karışım soğurken yoğurt koyu ayran kıvamında hazırlanır.Başka bir kaba pişen karışım konulur,sonra mısır eklenir(ben konserve mısır kullandım.)daha sonra koyu ayran yavaş yavaş kaba dökülür,bir güzel karıştırdıktan sonra dere otu ile süslenir.Dolapta 4-5 saat bekletilir,eğer vakit yoksa beklememek için içine buz atabilirsiniz.Afiyetle efendim...
YALANCI TAVUK GÖĞSÜ
Bu tarifi sık sık yaparım.Televizyonda görmüştüm.Çok hafif bir tatlı,ama 1 gece dolapta beklerse daha iyi olur.Bu sıcak havalarda güzel bir ikram.Denerseniz şimdiden afiyet olsun..
MALZEMELER;
1 LT süt
5 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı şeker(azaltılabilirde)
2 yemek kaşığı margarin
1 paket vanilya
Yapılışı;
Tencereye sütü boşaltın elenmiş unu ve şekeri ekleyip plastik çırpma teli ile karıştırın.daha sonra margarin ve vanilyayı ekleyin.Kaynamaya başladıktan sonra kabınıza dökün.Ben çırpma teli ile karıştırdığım için daha sonra mikserle çırpmıyorum.1 gece beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.Üzerinide tarçın ve hindistan cevizi ile süslerseniz hoş bir sunum olur.Afiyetle....
Gönderen gülizar 5 yorum
Etiketler: SÜTLÜ TATLILAR
PATLICANLI BÖREK
Ne zamandır yapıyim diye düşünüyordum.
Pazar günü hazır evdeyken yapayım dedim.
Gerçekten tadı çok güzeldi.Evde herkes yedi ve beyendi,oğluşum bile masanın üstünden alıp alıp gitti.Şiddetle tavsiye ederim patlıcan sevmeyenlere bile,Şimdiden afiyet olsun...
Patlıcanlı Börek;
Malzemeler;
4 adet yufka
2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzeri için)
1 su bardağı kadar süt
2 adet orta boy patlıcan
2 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
2-3 adet domates
25o gr kıyma
Sıvı yağ,tuz ve karabiber.
Yapılışı;
ilk önce soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz ve kıymayı ekliyoruz daha sonra minik minik doğradığımız patlıcanları ekliyoruz biber ve domateside ekleyip kavuruyoruz tuzunu ve baharatını ilave ediyoruz.İyice kavurduktan sonra soğumaya bırakıyoruz.
Soğuduktan sonra yufkaları içine malzemeyi ekleyip rulo şeklinde sarıyoruz ve tepsiye diziyoruz.Üstünede yumurtanın sarısını sürüp 170 C'lik ısıda 25 dk kadar pişiriyoruz.Afiyetle..
Dolma canavarı.........
Anneciğimin kurabiyeleri...
Annem geçen gün bana geldiğinde yine kurabiye yapmış.Annem evinden kurabiyeyi eksik etmez.Binbir çeşidini yapar.Tatlısı,tuzlusu envayi çeşidi.Bu sefer hindistan cevizli yapmış bende çok yaparım hindistan cevizliyi hafif oluyor.Ama onun tarifi farklı.Canım annem ellerine sağlık...
HİNDİSTAN CEVİZLİ KURABİYE
malzemeler;
1 paket margarin
1 yumurta (akı ayrılacak üzeri için)
1 kahve fincanı süt
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
Alabildiği kadar un
Yapılışı;
Margarini,şekeri,yumurta sarısını ve sütü lokum kıvamına gelene kadar yoğuracağız.Daha sonra
vanilya,kabartma tozu ve elenmiş un ekleyeceğiz.Hindistan cevizini ilave ettikten sonra.Kulak memesi kıvamına gelene kadar elenmiş un ilave edeceğiz.Ceviz büyüklüğünde hamuru parçalara ayırıp yuvarladıktan sonra üzerlerine yumurta akını biraz sulandırıp fırça ile süreceğiz ve en son olarakta hindistan cevizini üzerlerine serpiştireceğiz. 170 c'lik ısıda 20-25 dk. kadar piştikten sonra yemeğe hazırdır.Afiyet şeker olsun..
Gönderen gülizar 6 yorum
Etiketler: KURABİYELER
Yunus Emre'min pastası
Hindistan cevizli ve kivili tavuk göğsü
Gönderen gülizar 1 yorum
Etiketler: SÜTLÜ TATLILAR
Acil durum kekim
ACİL DURUM KEKİ
veee şahane bir salata...
YENİ SİTEMDEN MERHABALAR...
Gönderen gülizar 3 yorum
Etiketler: SÜTLÜ TATLILAR